Il Cilento

Authentiek, uniek en ongerept zijn de kenmerken voor Il Cilento, het Parco Nazionale del Cilento e Vallo di Diano (status sinds 1998) en gelegen in de regio Campania.

Drie bergruggen, die van oost naar west vanuit het binnenland de zee in lopen, doorsnijden Il Cilento, “de groene long van Italië”, met een enorme verscheidenheid aan zeldzame flora (w.o. 75 soorten orchideeën) en fauna.

Met een goede kaart op zak kunt u hiervan wandelend genieten langs oude muildierpaden die leiden naar schitterende verborgen plekken en kleine middeleeuwse dorpjes.

Het aanzienlijke hoogteverschil in dit gebied vraagt van de fietsers onder u wel een goede conditie over rustige geasfalteerde weggetjes of per mountainbike langs de muilezelpaden.

Aan de kust kunnen watersporters naast snorkelen, ook duiktochten maken op zoek naar archeologische vondsten en genieten van het spectaculaire uitzicht tijdens een boottrip.

Natuurlijke bezienswaardigheden zijn ondermeer de grotten langs de kust, lange zandstranden, ravijnen met water en stroomversnellingen, hoge bergen (Monte Cervati 1899m) en valleien en uitgestrekte bossen met hazelnootbomen.

Het Nationaal Park Il Cilento vormt een unieke plek voor mensen die het andere Italië willen ontdekken. Aantrekkelijk voor rustzoekers en natuurgenieters (al dan niet actief). Te midden van authentieke kleine dorpjes, schitterende kust en de unieke Zuid-Italiaanse geschiedenis kun je genieten van typische streekgerechten en wijn samen met trotse, hartelijke mensen.

Paestum

Op een kleine anderhalf uur rijden van San Giovanni a Piro ligt een van de belangrijkste archeologische vindplaatsen van Italië: Paestum. Hoewel de stad een stuk minder bekend is dan bijvoorbeeld Pompeji, kan Paestum niets anders dan imposant genoemd worden en zal een bezoek  een grote indruk achterlaten.

De stad werd tegen het einde van de 6e eeuw voor Christus gesticht door een Griekse kolonie, de Sybaris, die in het zuiden van het hedendaagse Italië woonden. Zij noemden de stad Poseidonia, naar de god van de zee Poseidon. Tegen het eind van de 5e eeuw voor Christus namen de Lucaniërs de stad over en noemden het Paistom. Nadat de stad in 273 voor Christus in handen van de Romeinen viel kreeg de stad de naam die het nog steeds draagt: Paestum.
Rond 400 na Christus begon Paestum langzaam te vervallen. Jarenlange houtkap leidde tot ontbossing van het gebied, waardoor de nabijgelegen rivier Salso steeds verder buiten haar oevers trad. Langzaam maar zeker veranderde het gebied rondom de stad in een moeras waar grote zwermen muggen voor de verspreiding van malaria zorgden. Vanaf de 9e eeuw was Paestum niets meer dan een verlaten en vergeten stad, geheel omgeven door moerassen. Pas in 1748 werd de stad opnieuw ontdekt toen men een weg door het gebied wilde aanleggen.

20131209202839-paestum_tempi_6974

De meest indrukwekkende bezienswaardigheden van het hedendaagse Paestum zijn drie goed bewaarde Griekse tempels in Dorische stijl. Aan de zuidzijde van de ruïnestad bevindt zich het heiligdom van Hera. De Basilica die daar gevonden kan worden is de oudste tempel van Paestum. De uit het jaar 550 voor Christus stammende tempel is gewijd aan Hera, de zus van de God Zeus. Opvallend aan de Basilica zijn de 50 originele zuilen, die vergeleken met andere tempels bijzonder dicht op elkaar staan. Een ander goed bewaard gebleven bouwwerk is de tempel van Neptunus, die rond 450 voor Christus gebouwd werd, terwijl ook een bezoekje aan de Cerestempel meer dan de moeite waard is.
Naast de drie indrukwekkende tempels zijn er in Paestum ook restanten van het Forum, een Romeins amfitheater en een stadsmuur te bezichtigen. In het museum van het complex worden interessante opgravingen tentoon gesteld en kan er meer over Paestum’s interessante geschiedenis geleerd worden.

Als erkenning van Paestum’s archeologische waarde maakt de ruïnestad sinds 1998 deel uit van het door Unesco verklaard werelderfgoed, en tijdens een vakantie in Campanië mag een bezoek aan Paestum zeker niet ontbreken.

 


© 2015 casasetteventi.nl